joi, 26 septembrie 2013

De-ale călătorilor spre Fes…

Cine a mai fost prin zone arabe/musulmane ştie că în autogară nu trebuie să se arunce să plătească la primul ghişeu, nici să ia bilet de la binefăcătorul care încearcă să te împacheteze în primul autobuz care pleacă – nu există aşa ceva, majoritatea pleacă atunci când sunt pline! Aşa că întrebăm la mai multe ghişee, eventual şi la şofer şi comparăm preţurile… răbdare, răbdare...
Marocanii au un obicei lăudabil când pleacă la drum – merindele nu sunt doar pentru ei, ci şi pentru cei de-alături. E bine, ca turişti, să faceţi la fel. Pe Leo l-a alimentat o marocanca simpatică de pe acelaşi rând de scaune cu chipsuri şi seminţe.  În orice autogară găsiţi alune, migdale şi seminţe, expuse direct la praf… aşa că uitaţi de ambalaje sau gel dezinfectant, vă garantez că romanii au sistemul imunitar gata să nimicească tot! Fructele sunt cele mai potrivite pentru a servi călătorii din jur – dacă vă îndurați, pentru că mandarinele micuțe, picate din soare, au un gust care nu se compară cu aroma fadă pe care o cumpărăm în România.
Suburbiile Fesului, din autobuz
Autobuzul din Oujda ne lasă aparent într-o suburbie a Fesului, unde sare pe noi o haită de şoferi de taxi, luntre şi punte să ne ducă la hotelul nostru, în centru… care e depaaaaarte! Nu chiar aşa departe, am ajuns cu câteva stații de autobuz local și apoi pe jos, doar întrebaţi de Bab Boujloud – e alfa și omega în ghemul de ganguri al medinei.
Bab Boujloud

McDonald’s, primul popas în Fes (ca să dăm de gazda noastră, Abdessamad). Nu mă ating de el în Bucureşti. Când călătoresc, însă, devine un hub al tuturor  necesitaţilor – sală de aşteptare, cantină studenţească, duș, Internet. Pe lângă asta, în Maroc pare să ţină loc şi de bibliotecă unde liceenii și studenții se întâlnesc ca să-şi facă temele. Aşa că peste cartofi prăjiţi rătăciţi pe masă, stropi de ketchup şi firimituri se foiesc caiete, cărţi, pixuri şi tablete. 
Ce văd studenții din Fes la leneveala dintre cursuri

Niciun comentariu:

About

toateBlogurile.ro