marți, 6 ianuarie 2009

Salzburg, oraș de cultură și ftze - 4 ianuarie

A doua zi am mâncat ceva, dezgustați de ceea ce puteau numi gazdele noastre mic-dejun – câteva felii extra subțiri de șuncă și cașcaval, câteva lingurițe de dulceață, trei cubulețe de unt, cafea și suc de portocale (cred că îi costa mai puțin de un euro de persoană) - și ne-am mutat la hotel. Vestea i-am dat-o hippiotului care n-a opus deloc rezistență; probabil se așteptau sau mai primiseră această reacție.
Pe la 10 jumătate, după ce ne-am instalat, am ieșit să descoperim Salzburgul – un târgușor medieval plin, mai ales în centru, de magazine de firmă, cu articole de vestimentație, dar și bijuterii și parfumuri.
Salzburg este al patrulea oraş ca mărime din Austria, capitală a statului federal Salzburg. Oraşul Vechi (Altstadt) din Salzburg este renumit pentru arhitectura sa barocă în toată lumea, având unul din cele mai bine păstrate centre din lumea germanică. Este înscris ca Loc din patrimoniul mondial pe Lista UNESCO din 1997 (vezi și http://www.cimec.ro/Monumente/UNESCO/UNESCOro/fastvers.htm pentru ce avem noi frumos în țară).
Nici pe departe la fel de prietenos cu noi ca și Innsbruckul, Salzburgul este un oraș scump – totul costă cu cel puțin un euro mai mult decât în Innsbruck - și se vede că exploatează la maximum apetitul pentru cumpărături al turiștilor, chiar și numai după faptul că toate magazinele de suveniruri erau deschise duminica – în Innsbruck nu prindeai așa ceva – toată lumea era la ski. La Salzburg este pentru prima dată când ni se cer bani pentru a merge la toaletă într-un local unde consumăm – așa ceva doar în România am mai văzut.
Bântuim câteva timp prin magazinele și piețele din centru, apoi ne decidem să urcăm la cetatea veche, cocoțată pe un deal. Hohensalzburg a fost construită în secolul 11, pe ruinele unui castru roman iar înfățișarea actuală datează din secolul 16. Aflăm că numele orașului vine de la „salz” – sare în germană datorită salinelor aflate în zonă. Cum în perioada medievală, sarea era principalul conservant, aceste resurse erau la mare preț.
Reveniți în oraș asistăm în Kapitelplatz la finalul unei partide de șah pe tabla cu piese care îmi ajung până la genunchi, intrăm în Domul construit în anul 774 și în Franziskanerkirche (Biserica franciscană).
În Salzburg este mult mai frig decât la Innsbruck și se pare că perioada recomandată pentru vizitare este vara (după spusele lui Leone care a văzut orașul în sezonul respectiv), când pe la ferestre apar flori și pot fi admirate grădinile Salzburgului, una dintre atracțiile turistice.

Niciun comentariu:

About

toateBlogurile.ro